Suntem ființe perfectibile. Întotdeauna putem fi mai mult decât suntem acum sau putem face lucrurile mai bine. Dacă ne dorim o schimbare în bine a calității vieții noastre, atunci primul pas ar fi să ne dorim să ne dezvoltăm personal.
Ce înseamnă, de fapt, dezvoltare personală? Denumirea este atât de frecvent (și adesea incorect) folosită, încât a ajuns să cuprindă aproape orice: de la yoga, teatru, programare neuro-lingvistică, sport, dans… până la cărți și cursuri de dezvoltare a abilităților de viață și sociale sau chiar… citate motivaționale.
Personal, cred că citatele motivaționale pot fi încurajatoare la un moment dat, însă dacă le folosim excesiv din dorința de a ne crea o stare bună, s-ar putea să începem să negăm realitatea în care trăim. Ne creăm iluzia unei vieți fericite și uităm să rezolvăm problemele pe care cu certitudine le avem și care, de altfel, ne-au condus la nevoia de a căuta astfel de citate. Citatele motivaționale sunt bune atâta timp cât ne inspiră să schimbăm ceva în bine, însă ele nu ne rezolvă problemele.
Dezvoltarea personală înseamnă mult mai mult decât a citi cărți sau a participa la cursuri de dezvoltare personală. Înseamnă să începi să pui în aplicare ceea ce te-ar putea ajuta să ai o viață mai bună, o stimă de sine crescută sau relații mai armonioase… Înseamnă să acționezi. Poți să dezvolți orice aspect al vieții tale care simți că poate fi îmbunătățit, de la dezvoltare spirituală la autocunoaștere, comunicare, gestionarea stresului, a conflictelor, luarea deciziilor și multe, multe altele. Cine ne poate ajuta în dezvoltarea noastră personală? Din punctul meu de vedere, orice profesor, consilier, mentor, coach, trainer, terapeut… cu har! Da, oamenii aceia care ne inspiră, oamenii aceia remarcabili care să ne fac să vrem să fim mai mult sau ne îndrumă către lucruri care ne aduc fericire și împlinire… către lucruri și întâmplări pentru care să (le) fim recunoscători.