Key Concept

BELBIN TEAM ROLES

BELBIN TEAM ROLES

Ce este Metodologia Belbin?

BELBIN este metodologia care ajuta echipele sa devina performante in functie de ceea ce isi doreste organizatia sa obtina. Prin identificarea propriilor roluri in echipa, oamenii se pot asigura ca folosesc punctele lor tari in avantajul lor si ca gestioneaza cat de bine pot punctele slabe. Doar folosind aceste puncte forte colective indivizii si echipele isi pot atinge potentialul maxim.

Ce sunt Rolurile de Echipa Belbin?

Un Rol de Echipa e definit de dr. Meredith Belbin drept “O tendintade a te comporta, contribui si interrelationa cu ceilalti intr-un anumit mod.” In cazul unei echipe, diferenta dintre SUCCES si ESEC nu depinde de intelect, ci mai degraba de comportament.

Belbin a identificat noua astfel de roluri, fiecare dintre ele avand aspecte comportamentale pozitive si negative. O persoana poate aborda doua, trei sau chiar patru roluri preferate, principale. Cele mai puternice roluri ale unei persoane sunt cele cel mai apreciate de alti indivizi, de aceea este important sa dezvolte si sa joace aceste roluri cu entuziasm, intrucat acestea sunt cele cu care isi poate lasa amprenta. Aceeasi persoana poate avea cateva roluri secundare, pe care le poate aborda atunci cand situatia o cere si, de asemenea, un numar de roluri pentru care nu este potrivita si pe care trebuie sa le evite. In acest caz, este indicat sa lucreze cu persoane care prefera rolurile care pentru el reprezinta un punct slab.

Ar trebui sa ii las pe ceilalti sa stie Rolurile mele preferate?

Impartasirea Rolurilor de Echipa creste gradul de intelegere si permite ca asteptarile reciproce sa fie indeplinite. Astfel dezamagirile vor aparea mai rar.

Imi pot schimba Rolurile de Echipa?

Rolurile de Echipa se dezvolta si evolueaza.Acestea se pot schimba odata cu experienta si cu constientizarea punctelor tari si punctelor slabe. Diverse roluri pot trece la inaintare ca raspuns la o situatie data.

Ce se poate obtine prin identificarea Rolurilor de Echipa?

Metoda BELBIN este un instrument excelent de:

  • evaluare individuala;
  • dezvoltare personala;
  • management al conflictelor aparute intr-o echipa;
  • construire si dezvoltare a echipei;
  • selectie a candidatilor pentru un anumit post;
  • planificarea carierei;
  • coaching;
  • assessment.

Pentru mai multe informatii, o puteti contacta pe Cristina Koleci, consultant acreditat BELBIN Team Roles

cristina.koleci@key-concept.ro

0727.108.348

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă.